FAALİYETLERİMİZ

/ FAALİYETLERİMİZ

DERNEĞİMİZİN FAALİYETLERİ

A- Ebe ve Hemşirelere Yönelik Gelişim ve Kariyer Planlaması (MEG-KAP)

• Sağlık meslek lisesi mezunu ebe ve hemşirelere açık öğretim veya sağlık yüksek okulları bünyesinde 2. öğretimle AB standardı,
  • Ön lisans mezunu ebe ve hemşirelere açık öğretim yolu ile 2+2 lisans tamamlama,
  • Lisans mezunu ebe ve hemşirelere alanlarında akademik kariyer,
  • Hemşirelikte branşlaşma,
  • Hizmet içi eğitimde kurumsallaşma,
  • Ebe ve hemşirelerin özlük haklarında iyileşmeler,
  • Hemşirelik hizmetlerinde kalite ve verimlilik

Şu an gururla söyleyebiliriz ki;  Projemizin ilk ayağı olan ‘’Ön lisans mezunu ebe ve hemşirelere online öğretim yolu ile 2+2 lisans tamamlama’’ 2011 yılında ilk mezunlarını vermiştir ve vermeye devam etmektedir.

B- 2009 Yılında Leonardo da Vinci Hareketlilik Projesi

‘’Tıbbi Hataların Önlenmesi ve Bildiriminin Sağlanması Konusunda Raporlama Yöntemlerinin İncelenerek Hizmet içi Eğitim Standartlarının Oluşturulması’’ konulu projede Hasta Güvenliği Derneği ve Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile işbirliği içinde görev aldık.

C- 2011 yılı içerisinde II. Ulusal Ebelik Sempozyumu

Memur-Der Federasyonuna bağlı Sağlık Çalışanları Derneğiyle birlikte birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katılımıyla ebeliğin tarihsel gelişimi, şu andaki durumu ve geleceğe yönelik ebelik mesleğinin gelişimi konularında yapılan sunum Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde gerçekleştirilmiştir. Ebeler ve diğer sağlık çalışanları tarafından çok büyük ilgi görmüş olup, söz konusu sempozyumdan ortaya çıkan sunumlara ait raporların kitap basımı süreci devam etmektedir.

D- Sivil Anayasa Çalıştayı

Dernek olarak ülkemiz için çok önemli olan bir ilke daha imza atarak 01/10/2011 tarihinde, Memur-Der Federasyonumuzun öncülüğünde “100 STK ve 100 Uzman ile Yeni Anayasa’ya Sivil Yaklaşımlar” konulu “Sivil Anayasa Çalıştayı” yapılmıştır. Bu çalıştay, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Hasan Tahsin FENDOĞLU ve yine Anayasa Hukukçusu Doç.Dr. Osman CAN gözetiminde yapılmıştır. Söz konusu rapor TBMM Başkanlığı ve konu ile ilgili Başbakan Yardımcısına sunulmuştur.

E- Liderlik Eğitimi Sertifika Programı

Dernek olarak 2009-2010 yılları arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte burada çalışan sağlık personellerine (Doktorlar, Hemşireler, Ebeler) bir yıl süren Liderlik Eğitimi Sertifika Programı düzenlenmiştir. Eğitim sonunda tüm katılımcılara Liderlik Sertifikası verilmiştir.

F- 2013 Yılı Eğitim Projeleri

1- T.C Avrupa Birliği Leonardo da Vinci Hareketlilik projeleri kapsamında  derneğimiz Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte   ‘’Sağlık Çalışanlarının Mesleki Yabancı Dillerinin Gelişimi Projesi  (İngilizce, Arapça)’’ ni yapmıştır.

2- İç İşleri Bakanlığı ile derneğimiz ‘’Sağlık Meslek Lisesi Ebe ve Hemşireliğin Eğitimi Durumları Projesi’’ ni yapmıştır.

3- Derneğimiz 2013 yılı Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri kapsamında Avrupa Birliği projesi olan ve Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ortaklığı ile yapılan ‘’A.B Ülkelerinde Acil Servis Çalışmalarında Hemşirelik ve Acil Tıp Teknisyenliği Eğitimi Sertifikasyon Programı‘’derneğimizin üyesi olan 40 sağlık çalışanının; 3 aylık bu eğitimi alarak ve AB’nin 4 ülkesine de giderek,  eğitim ve uygulamalara katılarak, AB normlarına uygun Acil Tıp Hemşireliği sertifikasını almışlardır.

Bu tür AB projeleri ile derneğimiz;  hemşire ve ebelerimizin vizyonunu geliştirerek gelişim ve kariyerlerine destek sunmaktadır.

2013 ‘deki yapılan bu projedeki kazanımla hemşirelerin gelişimine destek sunulmuştur. 2013’de ebe ve hemşireliğin eğitimi ve yabancı dil öğrenimi ile ilgili geçmeyen projelerimiz mevcuttur. Bu projelerimizin 2014 yılı için tekrar başvurusunu yapmış bulunmaktayız ve yapmaya da devam edeceğiz. Ebe ve hemşirelerimizin gelişimi için yapacağımız çalışmalar devam edecektir.

G- Hemşirelerin Yasal, Mesleki ve Sosyal Sorunları ve Ortak Çözüm Önerileri Çalıştayı (08.05.2013)

Çalıştayımız 08.05.2013 tarihinde 11 Akademisyen, 1 Sağlık Bakanlığı’ndan Başmüfettiş, 1 Genel Sekreterlik Temsilcisi, 9 Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü ve 1 Müdür Yardımcısı, 1 Başhemşire Yardımcısı, 6 Memur Dernekleri Federasyon Temsilcisi, 2 Sağlık Sen Temsilcisi, 1 Memur Der Federasyon Temsilcisi, 1 Neonatoloji Hemşireliği Derneği Temsilcisi, 2 Avukat ve 5 Ebe / Hemşirenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Ekte yer alan çalıştay sonucu raporlanmıştır. Raporun bir nüshası Sağlık Bakanlığı’na sunulmuştur.

H- Hemşireler Günü Kutlaması (2013)

08 Mayıs 2013 Hemşireler günü kutlaması etkinliği derneğimizin de katılımı ile ANKAMALL AVM’de gerçekleşti. Derneğimiz Ankara Genel Sekreterlikleri tarafından Ebe ve Hemşirelik Mesleklerinin gelişimine sağladığı katkı ve çalışmalardan dolayı ödüller almıştır.

I- Ulusal Hemşirelikte Güç Sempozyumu (2014)

Ulusal Hemşirelikte Güç Sempozyumumuz 30 Mayıs 2014’te Sağlık Bakanlığı Bakan Müşaviri Sayın Fatma Aktaş, Bakanlığımızın çeşitli yöneticileri, Üniversiteden hocalarımız ve çeşitli illerden Sağlık Bakanlığı ile Özel hastanelerden gelen 200 kişinin katılımı ile Gürkent Otel’de gerçekleştirilmiştir.

İ- Hemşire/Ebe Motivasyon Programı (2014)

Derneğimiz Ankara’nın çeşitli hastanelerinden gelen 158 ebe ve hemşirelerin katılımı ile motivasyon amaçlı iftar yemeği organizasyonu düzenlemiştir.

J- Ameliyathane Hemşireliği Sempozyumu (2014)

‘’Güneşi Görmeyenlerin Dünyası‘’ sloganı ile Derneğimiz tarafından hazırlanan Ameliyathane Hemşireliği Sempozyum Programı 11  Ekim 2014’te Wyndham Ankara Otel’de Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. Doğan Ünlü, Sağlık Bakanlığı Bakan Müşaviri Sayın Fatma Aktaş, Bakanlığımızın çeşitli yöneticileri, Üniversiteden hocalarımız ve çeşitli illerden Sağlık Bakanlığı ile Özel hastanelerden gelen 250 kişilik katılım ile gerçekleştirilmiştir. Sempozyum programında Ameliyathane Hemşireliğinin öneminden bahsederek bu alanın da spesifik bir alan olduğuna dikkat çekerek, Sertifika programlarının Ameliyathane Hemşireliği için de olması gerektiği amaçlanmıştır. Bu konu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

K- 2014 Yılı Proje Faaliyetleri

Derneğimiz, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ankara Çocuk Sağlığı Hematoloji ve Onkoloji Hastanesinin ortaklığı ile ‘’Sağlıklı ve Umutlu Gelecek Nesiller’’ isimli projesi faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.

L- 2015 Yılı Ebe ve Hemşireler Günü Dev Organizasyon Kutlaması

Dünya Ebe ve Hemşireler günü kutlaması DEV organizasyonu, Ankara Milletvekilimiz Fatih ŞAHİN başta olmak üzere, Sağlık Bakanı Müsteşarımız Prof.Dr.Eyüp GÜMÜŞ, üst düzey bürokrasi, kamu ve özel hastaneler yöneticileri ile 1100 sağlık çalışanlarının katılımları ile Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

Aynı zamanda 8 Mayıs’ta Samsun ilinde ve 12 Mayıs’ta Gaziantep ilinde Ebe ve Hemşireler günü kutlama organizasyonları yapılmıştır.

MKaradeniz Bölgesi Ameliyathane Hemşireliği Sempozyumu

‘’Güneşi Görmeyenlerin Dünyası‘’ sloganı ile Derneğimiz tarafından hazırlanan Karadeniz Bölgesi Ameliyathane Hemşireliği Sempozyum Programı 03  Ekim 2015’te Samsun Sheraton Otel’de Sağlık Bakanlığı Bakan Müşaviri Sayın Fatma Aktaş, Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Sayın Op.Dr. Dursun MEHEL , Samsun İl Sağlık Müdürü Sayın Dr.Yusuf KÖKSAL, Samsun Halk Sağlığı Müdürü Sayın Dr. Mustafa KASAPOĞLU, çeşitli yöneticilerimiz, Üniversiteden hocalarımız ve çeşitli illerden Sağlık Bakanlığı ile Özel hastanelerden gelen 200 kişilik katılım ile gerçekleştirilmiştir.

N- 2015 Yılı Proje Faaliyetleri

Derneğimiz, İç İşleri Bakanlığı İl Dernekler Müdürlüğü, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ankara Çocuk Sağlığı Hematoloji ve Onkoloji Hastanesinin ortaklığı ile “Sağlık Personeli-Hasta Sosyal Etkileşimi” isimli proje faaliyetlerini devam ettirmektedir.

O- Hayata İlk Merhaba Ebelik Sempozyumu-2016

Samsun’da 07.05.2016 Cumartesi günü 5 Mayıs Dünya Ebeler günü dolayısı ile ”Hayata ilk Merhaba Ebelik Sempozyumu” düzenlendi.

Sempozyuma İlkadım Belediye Başkan Yrd.Yahya ÇINKIL, Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa KASAPOĞLU, EHEM-DER Genel Başkanı Kadriye GÜLSEREN, 19 Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İlknur AYDIN AVCI, Samsun Şubesi Başk.Şükriye TURGUT, Samsun Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Alaattin DOMAÇ, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bakım Hizmetleri Müd.Emine KOYUN,Samsun Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Bakım Hizmetleri Müdürü Şengül BEŞİRLİ ve 200 ebe arkadaşımız katılmıştır.

Ö-Ebelik ve Hemşirelikte Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu

Afyonkarahisar Kamu Hastaneler Birliği ile Ebe ve Hemşireler Derneği tarafından Afyonkarahisar Devlet Hastanesi konferans salonunda “Ebelik ve Hemşirelikte Güncel Yaklaşımlar” konulu sempozyum düzenlendi.

Afyonkarahisar Kamu Hastaneler Birliği, Afyon Kocatepe Üniversitesi ile Ebe ve Hemşireler Derneği’nin de katkıları ile düzenlenen sempozyuma başta Afyonkarahisar ve ilçeleri olmak çevre illerden çok sayıda hemşire, sağlık idarecileri, sağlık profesyonelleri ve çeşitli üniversitelerden çok sayıda öğretim üyesi katılmıştır.

PKırıkkale Üniversitesi Hastane Enfeksiyonları Eğitimi-2016

Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Ebe ve Hemşireler Derneğinin ortaklaşa düzenlemiş olduğu Hastane Enfeksiyonları Eğitim Programı 17 Mayıs 2016 Tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Yahya Kemal konferans salonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirilmiştir. Açılış konuşmalarında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Ahmet Yüksel, Ebe ve Hemşireler Derneği Genel Başkanı Kadriye GÜLSEREN Hastane Enfeksiyonlarının önemine vurgu yapmıştır. Programa Tıbbi Laboratuvar, Anestezi, Paramedik, Hemşirelik, Ağız Diş Sağlığı ve Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik alanlarından toplam 350 Öğrenci katılmıştır.